Värnplikten är omodern!

Återigen minskar antalet värnpliktiga.

Att Pliktverket beklagar detta är föga förvånande då det är deras jobb som i förlängningen hotas, men problemet är att man med den minskade hotbilden under 2000-talet får allt svårare att motivera varför ett värnpliktsförsvar behövs.

Ett löjeväckande problem med värnplikten är att alla svenska män fortfarande frihetsberövas med hot om polis för att mönstra samtidigt som det är frivilligt för kvinnor.
Så som dagens försvar är utformat så går det säkerligen att få fram lika många tjejer som klarar uppgiften utmärkt men denna möjligheten tar man alltså inte - och då är det ju svårt att motivera värnplikten med att man vill ha de bäst lämpade när halva Sveriges befolkning stängs ute.

Ett annat problem är att många unga män inte vill göra värnplikten då de inser att det missgynnar dem ekonomiskt. De skulle få bättre betalt och bättre pensionspoäng av att jobba på McDonalds än att göra värnplikten.
Försvarsmakten och Pliktverket måste alltså hitta nya vägar för att göra värnplikten försvarbar och attraktiv.
Gammal nationalromantisk krigspropaganda om killar som blir män och hjältedåd fungerar allt sämre i 20:e århundradet. Dessutom tenderar den att försöka gömma undan den hårda sanningen om vad som väntar dem som når utlandstjänst, där man inte bara leker krig utan det är på riktigt.

Visst finns det demokratiska poänger med värnplikten, men om så få tas ut som idag så kan man lika gärna låta mönstringen vara frivillig och spara resurser i mönstringen som istället kan användas till en bättre utbildning för dem som gör värnplikt!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=639079

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0