Anders Borg - en miljökämpe?

Det är frestande att än en gång raljera över att moderaterna återigen har tvingats inse något som vi andra redan såg för flera år sedan. Men den här gången ska jag avstå och istället uppriktigt hoppas att Anders Borg menar allvar med att utreda höjda skatter för bensin.
En utredning kan förvisso vara ett bekvämt sätt att slänga frågan i malpåse för en tid framöver (som moderaterna gjort med t.ex. med miljöexpertgruppen och östersjöfrågan, där miljöorganisationer redan före valet hävdade att man vet vad som måste göras), men det kan ju också ses som en nödvändighet för att faktiskt få med sig bunkermoderater som inte växt upp med ekologi på schemat och kristdemokrater som fortfarande tror att man kan sänka bensinskatterna och be till Gud så fixar det sig.

Att Borg erkänner att grön skatteväxling (här bensinskatten och utsläppsrätterna) är ett utmärkt och marknadsliberalt fullt godtagbart ekonomiskt styrmedel är ett sundhetstecken som visar att han är en pragmatiker som inser vad han pysslar med.

Att borg är gammal fältbiolog, scout och orienterare (!) var också en mycket överraskande nyhet.
Kanske finns det i finansministern en liten skogsmulle som vill ha modet att driva igenom en liberal miljöpolitik. Jag hoppas i alla fall det!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=646579

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0