Äntligen! Intagningsprov till högskolan!

Äntligen föreslår folkpartiet att man ska ge högskolor/universitet ökade möjligheter att anta studenter genom intagningsprov istället för betyg!

På en del använder man sig av intagningsprov redan idag, och där ses de som en självklarhet för att kunna välja de bäst lämpade studenterna. Särskilt utbildningar med konstnärliga inslag: musik, konst, arkitekt och journalistutbildningar använder sig helt eller delvis av denna möjligheten.

Och egentligen är det ju sunt! För vill man ta in en musiker som aldrig har spelat i hela sitt liv men har 20.0 eller vill man ta in någon som har en enastående talang men kanske bara har godkända betyg? Vill man ta in en konstnär eller arkitekt som inte ens kan rita en rät linje? Eller en journalist som trots MVG i svenska har så dåliga språkliga kunskaper att de knappt skulle klara av utbildningen?

På Chalmers har de länge haft dilemmat att många av deras nollor inte ens kan lösa en andragradsekvation eller använda kvadreringsregeln, och i ärlighetens namn, vore det inte bättre att man tog in studenter som redan har dessa kunskaper så att man slipper ägna första månaderna åt att repetera elementär gymnasiematte?

Intagningsproven är normalt väldigt tydliga i vad man kräver av studenterna och studenterna ges i god tid möjlighet att förbereda sig. Viss risk att man tvingas välja tidigt och utbildningarna blir mer elitistiska finns förstås, men å andra sidan uppvägs detta av att studenter kan koncentrera sig på att studera det de vill läsa istället för att till varje pris nå högsta betyg i kurser som inte är relevanta för vidareutbildningen.

Idag blir bara plugghästar läkare och på läkarlinjerna runt om i landet har man tröttnat lite på detta eftersom man egentligen helst vill ha folk som brinner för att bli läkare, inte ser statusen i ett höglöneyrke och toppbetyg. Det skvallras om att man i större utsträckning tar in folk på intervju än betyg idag.
Och är det egentligen ett orimligt krav att läkar'n ska kunna hålla en skalpell utan att darra på handen? För vad vill vi helst ha, läkare med praktiska och stabila yrkesfärdigheter eller läkare som pratar flytande franska och är bra på musik?

Bara en sådan sak som att man kan ta in studenter med centrala högskoleprov... Varför inte då ha centrala antagningsprov som är kompetensspecifika och inte syftar till generell allmänbildning?
Visst kostar det kanske pengar, men jag tycker ändå att folkpartiet gör helt rätt som vill ge högskolor/universitet möjligheten att själva bestämma om de vill använda detta. För många stora institutioner som t.ex. Chalmers ses detta nog snarare som en välsignelse än en ekonomisk belastning. Äntligen kan man ta in studenter som redan från början kan elementär gymnasiematte!

På något vis känns det symptomatiskt för folkpartiet av idag att det är Leijonborg och inte Mr. Skene som presenterar detta lysande - nytänkande - förslag. Om de istället fortsatt med nytänkande visioner hade Leijonborg inte behövt gå. Hur Mr. Skene ska kunna ändra på det med sina militärdiciplinideal från svunnen tid har jag svårt att se... Att sedan det finns en konflikt mellan intagningsprov och betyg tycker jag är tydligt. Undrar bara i vilket decennium folkpartiet också kommer att se detta?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=645752

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0