Vi subventionerar - de flyger

Äntligen vågar man lyfta fram subventionen av flygplatserna i media. Många landsortskommuner sätter prestige i att ha en egen flygplats även om det inte finns efterfrågan för att möta en sådan eller redan finns en befintlig flygplats inom 1 timmes resväg. Samtidigt har Ryan Air sina skattesubventionerade flygplatser i Göteborg och Skavsta för att de är för fina för att samsas med de andra flygbolagen på Landvetter och Arlanda. Inte undra på att Ryan Air kan erbjuda låga biljettpriser när det är vi skattebetalare som subventionerar dem med helt egna flygplatser!

 

Subventionerna för flygplatsen i Torsby uppgår till hela 4.764 kr per passagerare och resa - vilket motsvarar priset för en taxiresa till Stockholm. Detta är naturligtvis rent vansinne! Vilket politiskt parti vågar föreslå att flyget ska få bära sig på marknadsmässiga grunder? Vilket politiskt parti vågar föreslå en satsning på höghastighetståg istället?

länk


Kazakhstan greatest country in the world

Även om man ikväll kan glädjas över fina resultat från västkustlagen på fotbollsfronten så skäms jag just nu över att hålla på Frölunda Indians!

 

Mats Ahdrian föreslår att Frölunda ska lämna Elitserien för spel mot lag från Lettland, Vitryssland och Kazakhstan. Frölunda borde istället lägga sin energi på att hitta ett fungerande spel så att de kan prestera nästa säsong, för jag börjar snarare ana att Ahdrian räds nykomlingen Rögle. Ahdrian glömmer en viktig sak. Det är inte vad han vill som räknas för Frölunda - utan vad publiken vill. Om publiken hellre vill se klassiska "derbyn" mot HV71 eller spännande uppstickare som Skellefteå och Rögle än lag från forna Sovjetstater - även om de senare säkert kan ha en bättre kvalitét på spelet - så är det också de gamla klassiska lagen som kommer att bringa störst biljettintäkter.

 

Kanske finns det supportrar som uppskattar att kunna åka på bortamatcher i Karlstad eller Jönköping i slutspelet? Kanske finns det supportrar som inte vill åka på bortamatcher i ett land som i princip är en diktatur (Vitryssland) och dessutom behöva betala för ett dyrt visum (Ryssland, Vitryssland, Kazakhstan) för att få åka dit? Kanske ligger det i sakens natur att vi inte heller kan vänta oss en anstormning av bortasupportrar från ovan nämnda länder? Får de visum i Sverige? Har de råd att betala för en slutspelsmatch i Scandinavium?                         

Nej, det hela verkar föga genomtänkt!

 

Tänk om vi istället kunde få se de svenska talangerna i Elitserien och Frölunda innan de drar till NHL? För inte så länge sedan hade Frölunda den filosofin med en berömvärd ungdomssatsning. Personligen blev jag överlycklig över att Rögle på ett bragdartat sätt lyckades gå upp i Elitserien. Det bevisar att det inte bara är plånboken som styr och att det fortfarande finns folkrörelselag med hjärta som kan klara sig upp i högsta serien. Elitserien bör snarare utökas med 2 lag till. I nuläget är den inget annat än ett skämt - derbygrupper och ojämnt antal möten är föga sportsligt och det är uppenbart att syftet framförallt är att tjäna pengar. Men vem vill se ett 50-tal seriematcher som inte betyder särskilt mycket när det ändå är i slutspelet som det avgörs?

 

Very nice! How much?

 

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=762756


Allgén om musik

"Musiken kan aldrig uttrycka något specifikt, den kan aldrig säga ja eller nej. Det har både musiker och lyssnare svårt att förstå. De flesta musiker är känslomänniskor, de tror att det de upplever är sant. Men musiken kan inte ha något entydigt budskap."

- Claude Loyola Allgén

Den statliga resebyrån - nu med garanti

Det är utmärkt att det föreslås att resenärerna själva ska få betala för evakueringen - skattebetalarna ska inte behöva betala för andras risker i utlandet. Däremot är jag skeptisk till hur lyckat det är att göra staten skyldig att evakuera resenärer. Någonstans går en gräns där resenären faktiskt har ett eget ansvar.

Många populära turistorter är i praktiken kontrollerade av diktaturer (t.ex. Thailand, Kina) eller kontrollerade av maffian (t.ex. delar av Bulgarien och Italien). Givetvis ska ambassaderna bistå så gott de kan och UD ska naturligtvis upplysa och informera resenärerna om riskerna - men det är deras egna bedömningar att åka till länderna och då måste de också själva förstå att det inte är detsamma som att semestra hemma i Sverige. Turister tror att de genom sin charterresa är försäkrade mot alla sorters risker, att det därför är en självklarhet att de ska ha minst samma rättigheter som hemma i Sverige. Men faktum är att de faktiskt åker till andra länder med andra lagar dit den svenska lagen inte når. Därför är det enligt min mening orimligt att kräva att staten ska ha skyldighet att evakuera svenska medborgare.

Än mer absurt blir det hela när man tydligen ska utreda "katastrofmedicinska räddningsinsatser vid stora olyckor med många skadade svenskar i utlandet". Det visar tydligt dubbelmoralen i det statliga ansvaret. Gärna katastrofmedicin - så länge svenskar drabbas. Hjälp dem i svenssonparadisen i Thailand men strunta i de ödelagda byarna i Indonesien och Sri Lanka. Nu finns det snart på papper också!

Avslutar med att citera Zygmunt Bauman:

"Det finns ytterigare en metafor som lämpar sig för det postmoderna livet: turisten. [...] Turisten betalar för sin frihet; rätten att nonchalera lokala intressen och känslor, rätten att skapa sin egen väv av innebörder, erhåller de i en kommersiell transaktion. Friheten kommer genom ett avtal, mängden frihet beror enbart på förmågan att betala, och när den väl har köpts blir den en rätt som turisten högljutt kan kräva, söka nå genom landets domstolar och hoppas få tillfredställd och skyddad. [...] Den högtidliga charmen i ett sådant liv kommer med det högtidliga löftet om att den fysiska närheten inte ska råka i oordning och övergå i moralisk närhet. Särskilt i turistens fall är garantin närmast idiotsäker. Han har förhandsbetalt från friheten från moraliska förpliktelser; i utrustningen för charterresan ligger den förebyggande medicinen mot samvetskval alldeles intill pillren mot flygsjuka."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=757054

RSS 2.0