Lite av varje

Jag blir alltid lika upprörd när media ställer offentlig förvaltning till svars.
Denna gången är det Marcus Birro som skriker högst.
Någon gång måste folk lära sig att det är POLITIKER som bär ansvar för förvaltningen. De stiftar de lagar som förvaltningen följer och de ger förvaltningen uppgifter i hur de ska bedriva sin verksamhet. Och att vår nuvarande regering förändrar det sociala skyddsnätet kan väl inte ha gått er förbi oavsett vad ni tycker om det?
Gå och klaga hos era politiker, eller engagera er själva politiskt, men sluta anklaga förvaltarna. De utför bara det jobb som politkerna har tilldelat dem! Om ni anser att deras beslut är felaktiga - gå då till domstol, inte till media!
För tänk efter några sekunder - hur skulle samhället egentligen fungera om förvaltarna INTE följde lagen utan godtyckligt avgjorde efter eget tycke i fall till fall?

En annan upprörande nyhet i skymundan är att Regeringen diskuterar en satsning på ca 500 miljoner/år under 5 år på att stödja GM:s bilindustri.
Nu kommer visserligen en del av dessa anslag miljöforskning inom bilindustrin tillgodo, men man bryter fortfarande inte sibilismens självförstärkande system, varför rekyleffekten även i framtiden sannolikt kommer att äta upp de miljövinster som tekniska förbättringar ger. Alliansen har tagit ställning i miljödebatten - de är teknikoptimister och vågar inte se roten till problemen!
Hur vore det om man istället investerade motsvarande summor i förnyelsebar energi istället? Hur försvarar Regeringen att man satsar så mycket pengar på bilindustri i multinationella storföretaget GM i proportion till vad man investerar i att stödja svensk miljöteknikforskning i svenska företag?
Samtidigt tvingas SJ säga nej till resenärer eftersom spåren inte räcker till. Det handlar enbart om politisk vilja!Alliansen tar inte sitt ansvar. Trots en stark efterfrågan från konsumenterna kan Alliansen ändå inte tillgodose dem med större satsningar på underhåll av befintlig järnväg och dubbelspår. På kontinenten har de redan snabbtåg som får X2000 att verka som en gammal traktor i jämförelse. När får vi riktiga snabbtåg i Sverige? Stockholm-Hamburg 4h? Någon?

Och nu är det dags för GMO/kloningsdebatten. Som vanligt präglas den av en fundamental okunskap i vad GMO och kloning egentligen är. Som vanligt präglas den av en lika fundamental okunskap om hur traditionell växtförädling går till och dess risker. Kontentan blir alltså - som vanligt - att man diskuterar hurvida det är farligt att äta GMO/klonad mat.
Vem som helst med ett godkänt betyg i högstadie-biologin borde veta att maten är uppbyggd på samma sätt oavsett om man manipulerar generna genom GMO/kloning eller om man manipulerar dem genom traditionell växtförädling (som är allmänt accepterad och grunden till att vi har de växter vi har idag).
Skillnaden är att traditionell växtförädling och avling av djur sker under mer kaotiska former där man genom flera korsningar hoppas på att nå likartade resultat, men att man i väldigt liten grad har kontroll över vilken produkt man får och många oönskade korsningar riskerar att ställa om balansen i ekosystemen. Utan växtförädling hade vi inte haft många grönsaker på tallriken idag...
Detta känner naturligtvis jordbruksminister Erlandsson till, men samtidigt inser han att den svenska opinionen inte är redo.

Vad man egentligen borde diskutera är de ekologiska effekterna! För det finns en fara i att GMO släpps ut okontrollerat i ekosystem som inte är förberedda på en plötsligt mycket motståndskraftigare växt/djur. Detta förskjuter den ekologiska balansen och kan ge svårförutsägbara konsekvenser för andra arter som kan utrotas när den nya - förädlade - arten plötsligt kan klara sig bättre än tidigare.

Aftonbladet når nya bottennivåer... Deras TV-intervju med Original Gangsters Dano Acar är bland det mest meningslösa reportage med verklighetsanknytning som jag sett i media. Det finns tusen frågor som varit intressanta att ställa (även om jag kan förstå att Acar är smart nog att neka AB ett svar på dem) - och det enda de får ur honom är att hans medlemmar inte begår våldtäkter på kvinnor, barn eller gamla. Men så bra då? Behövde ni spåra upp honom i Turkiet bara för att fråga det? Det är ingen hemlighet att de har en sådan kodex...

Kommentarer
Postat av: Painfeldt

Du blir alltid lika upprörd när media ställer offentlig förvaltning till svars och denna gången är det Marcus Birro som skriker högst.

Så det är det du blir upprörd över? Inte över att det demokratiska systemet ställt sina principer åtsidan för att verka för arbetsmetoder som inte har att göra i ett sk. demokratiskt land med sk. demokratiska principer!?

2008-01-17 @ 20:37:46
Postat av: Painfeldt

För det är ju just innebörden av de direktiv regeringen gett Försäkringskassan. Allt handlar om att få ned sjuktalen, inte om huru vida människor är sjuka eller ej. Demokratiskt system? Definitivt inte!

2008-01-17 @ 20:40:49
Postat av: Anonym

En liten parentes här: TV-intervjun med Original Gangsters ledare ska nog ses i sitt sammanhang i programmet Uppdrag Granskning (kolla svt's hemsida på nätet). Det är alltså inte Aftonbladet som gjort intervjun. Det som man kunde se på AB's websida var ju bara ett klipp ur programmet, innan det sändes.

2008-01-18 @ 12:33:40
Postat av: livelev

OK. Så om svensk militär fick order av regeringen att skjuta alla brunögda män i landet, eftersom ett antal brunögda män hade rånat en bank - skulle det också vara OK?

Jag har själv jobbat inom offentlig verksamhet, och jag vet hur lätt det är att gömma sig bakom politiska beslut istället för att visa civilkurage.
I mitt fall handlade det om att inte hjälpa en svårt sjuk människa att komma på toaletten, därför att politikerna beslutat skära ner anslagen till den kommunala hemtjänsten. Vad skulle jag ha gjort? Självklart hjälpte jag denna människa på toaletten!
Det skulle vilken människa som helst ha gjort som hade ett samvete.

2008-01-21 @ 20:12:16
URL: http://blogg.passagen.se/livelev
Postat av: Tharand

Tycker fortfarande att min synpunkt är glasklar: Jag är enig i att det finns ett problem. Men problemet är POLITISKT! Man kan inte skylla det på tjänstemännen - de gör bara sitt jobb!
Anklaga Alliansen som förändrat det sociala skyddsnätet - INTE Försäkringskassan. De verkställer bara de beslut som politikerna har fattat!

livelev: läste din blogg. Att jämföra med Hitler/Sovjet blir i praktiken ett icke-argument eftersom man därigenom förlorar all känsla för nyans och trovärdighet i debatten. Mycket kan jämföras med extremfallen, men det är en genväg som inte håller i längden. Eller som Galenskaparna uttrycker det: "Bara för att de hade fel i Sovjet betyder det väl ej att Anders Borg har rätt?"

Visst kan man visa civilkurage om man har en övertygelse om att något är fel, men det är ofrånkomligen civil olydnad, vilket riskerar att kasta samhället över ända precis som ovan nämnda herrar ;)

Painfeldt: Vilka demokratiska principer menar du har ställts åt sidan. Bara för att man inte tycker som Alliansen (det gör inte jag heller) innebär det inte att de är odemokratiska!

F.ö. har jag full respekt för Marcus Birro.

Ang. OG-intervjun så tackar jag för upplysningen! Jag vidhåller dock fortfarande att AB har valt ut att visa en sällsynt intetsägande snutt på sin webb-TV ;)

2008-01-23 @ 22:54:35
URL: http://tharand.blogg.se
Postat av: livelev

Det är en tolkningsfråga. Du tittar på kritiken. Jag tittar på mentaliteten. När man skapar masshysteri och målar ut en bild av ett inre hot så skapar man just sättet att tänka och se på sina medmänniskor som var karaktäristiskt just i Tyskland och Sovjetunionen.

2008-01-24 @ 00:04:44
URL: http://blogg.passagen.se/livelev

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0