Sverigedemokraterna i "finrummet"

Nu vet jag inte om jag håller med om att TV8 är "den politiska debattens finrum", månne är det Lars Adaktussons frisyr som gör det så fint?

Men jag tycker att det är bra att borgare nu tar debatten med sd. Sd försöker spela på bilden av utanförskapet mot etablissemanget, för de tror sig nog kunna vinna över väljare som är trötta på sveket från såväl socialdemokrater som moderater. Att då avmystifiera sd och visa att de har helt vanliga människor som politiker tror jag inte är skadligt.

Dessutom tror jag att det är en väldigt liten andel av sd:s väljare som går över till dem genom intellektuell tv-debatt.
Om politikerna i de stora partierna har modet att möta dem i seriös debatt där man diskuterar ideologi, politik och visioner så skulle sd få det mycket tuffare då de mer konkret kommer att behöva förklara sin politik och inte bara konsekvent skylla på invandringen. När F! tvingades ta ställning även till andra frågor målade de in sig i ett hörn och blev ett utpräglat vänsteralternativ. Sd kan nog inte undkomma en liknande utveckling om de tvingas presentera sin åsikt i andra frågor.

Jag kan inte låta bli att undra? Varför vill sd rusta upp försvaret? Om de nu spar så mycket pengar från invandringen, finns det inte bättre saker att lägga pengarna på? Ser sd någon tydlig hotbild som jag har missat?Vad tycker sd om skolan? Hur vill sd bekämpa miljöproblemen? Hur ställer sig sd till religionen? Om muslimer körs ut, innebär det att vi alla svenskar måste vara med i svenska kyrkan? Hur vill sd bevara vår svenska kultur? Har man någon konkret kulturpolitik för att bevara det som anses svenskt? Eller försvinner onda ting som pizzerior, kebaber och McDonalds när invandrarna körts ut?

Sverigedemokraterna verkar leva i drömmen om ett svenskt folkhem som aldrig riktigt funnits i verkligheten; en historieromantisk uppfattning om att det var bättre förr och att det är invandrarnas fel att vi inte kunnat bevara vår egen kultur. Själv tycker jag att vi svenskar är väldigt dåliga på att värna om vår egen kultur. Om vi känner oss trygga i vår egen kultur finns inget behov att av rädsla snegla avundsjukt på svenska minoritetskulturers gemenskap och sammanhållning. Felet ligger alltså i första hand hos oss själva och inte hos invandrarna. För om vi känner oss trygga och stolta i vår egen kultur finns ingen anledning att rädas andra kulturer och religioner!

Likaså förefaller många svenska politiker vara rädda för att sd ska komma in i riksdagen. Men vad är det egentligen man är rädd för? I de flesta kommuner där sd fått mandat har de inget som helst inflytande, och det är nog just där rädslan ligger. Om sd kommer in i riksdagen kommer sannolikt partierna tvingas bilda regering över blockgränserna, för vem vågar ta den politiska risken att samarbeta med sd?
Sannolikt får vi alltså se centern samarbeta med socialdemokraterna, eller möjligen en mittenregering där borgarna tvingas samarbeta med miljöpartiet. Detta skulle ju ställa hela den svenska blockpolitiken på sin ända så jag förstår att såväl höger som vänster räds ett sådant scenario.

Något som hade varit intressant att veta är annars hur sd ställer sig till folkpartiets övervakningssamhälle och populistiska främlingsfientlighet light? Kanske hade de där kunnat finna några punkter att enas i?

Ullenhag fick dock in en bra poäng:
- Vad som är skrämmande är att du nu hade en chans att berätta hur Sverigedemokraterna vill skapa jobb. Men du fastnar hela tiden i invandringsfrågan. Ni är ett enfrågeparti som ogillar invandrare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0