Köpstopp - en liberal idé, inget vänsterspöke!

Imorgon är det Köpfria Dagen/Buy Nothing Day, (BND) och jag tänker självklart delta!

Över bloggsfären försöker liberala högerbloggar måla ut BND som ett vänsterspöke.
Jag håller inte alls med!

Ökad handel skapar ökat välstånd - men det är paradoxalt nog också däri problemet ligger!

Vårt välstånd är nämligen beroende av en mycket hög, ekologiskt ohållbar konsumtionsnivå, om jag inte missminner mig består USA:s BNP till ca 70% av konsumtion. Om vi slutar konsumera på denna höga nivå riskerar världsekonomin att ta rejält med stryk - Om vi fortsätter konsumera på samma sätt som idag riskerar våra ekosystem att kollapsa och vi kan glömma framtida välfärd.

För vad händer med världsekonomin när människor inte längre har samma möjligheter att konsumera som idag? När oljan är slut och vi inte längre kan producera, transportera och därmed konsumera varor i samma omfattning som idag? Vad gör vi då? Därför är BND en nyttig dag av eftertanke. Att tänka över vilka val vi gör och vilka vi inte behöver göra?

Buy Nothing Day är ingen vänsterrörelse! Jag är själv INTE vänster, men tänker ändå delta.
Det är en manifestation som visar på konsumenternas makt, för nog tror väl även liberaler på konsumenternas makt? Nog anser väl liberaler att en fungerande marknad bygger på att konsumenterna gör kloka val och väljer de för dem bäst anpassade produkterna?
Nog förtjänar väl då konsumenterna respekt?

Precis som den religiöse använder fastan som en tid för eftertanke och tacksamhet anser jag att det är sunt att använda BND som en tid för eftertanke och tacksamhet inför att vi trots allt har möjligheten att själva välja vad vi vill konsumera och därmed påverka företagens produktion.

Precis som vi i de demokratiska valen påminner de politiska partierna om att de är våra folkvalda representanter så kan vi genom BND en gång varje år påminna företagen om att vi är deras konsumenter och därmed också uppdragsgivare.
Precis som politikerna tvingas ta våra åsikter på allvar för att få förnyat förtroende måste alltså företagen ta våra konsumtionsval på allvar för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Och precis som inför valen bör vi fundera över vilka varor vi vill ge fortsatt förtroende och vilka som vi kanske helst borde klara oss utan. För är det inte så att vi i första hand shoppar för vår egen skull? Tänker vi verkligen över att vår upphörda konsumtion kan göra att folk tvingas gå från sina jobb? Om vi nu tänker på det, varför tänker vi då inte också på att vår konsumtion kan leda till att folk tvingas jobba under vidriga arbetsförhållanden och att den kan förstöra vår gemensamma miljö?

Att vi alla då gemensamt påminner företagen om att det är vi som bestämmer vad vi vill köpa och därmed vad som blir lönsamt för dem att producera - inte de som bestämmer vad vi vill köpa! Det tycker jag bara är sunt!

Om vi alla tar oss denna dag varje år till att tänka över vad vi konsumerar? Varför? Av vilka köper vi det? Hur producerar de det? Kunde vi välja alternativ som var bättre än dem vi väljer idag även om de kanske skulle kosta lite mer? Jag tycker att det tål att tänkas på!

http://www.aftonbladet.se/debatt/article1321491.ab

Svenskt Näringsliv gråter ut i Aftonbladet. Notera att Arnegård Hansen inte nämner hur vår konsumtion ska främja nya tekniska innovationer när hon och hennes lobbyorganisationer i själva verket hellre ser en kortsiktigt lönsam ekonomi byggd på fossila bränslen. Var är Svenskt Näringslivs ansvar i miljöfrågan? Hur räddar vi världen genom att överkonsumera kortsiktigt? Vad blir konsekvenserna för oss alla när de ändliga naturresurserna är slut?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0