Dagens i-landsproblem

Fredrik, 12 år från Republiken Jämtland, har fått ett kycklinghuvud med sina grillade kycklingvingar.
"Det var ruggigt, jag började må illa". Den unge Fredrik behöver inte vara orolig, han kommer att få ha Biologi i högstadiet och då kommer han att få lära sig att även fåglar är organiska varelser och att även de behöver ett huvud.

Mamma Elisabeth, 41 år, som uppenbarligen redan har förträngt sina biologikunskaper går ännu längre och säger:
"Det var ruggigt, jag började må illa. Jag kommer nog inte äta kyckling mer om jag ska vara ärlig. Man blir ju äcklad."

För bara en generation sedan var kött och fågel en lyxprodukt som man inte kunde äta till vardags. De flesta höll djuren och fåglarna själva och visste därmed också vad det var de åt, och åt det av tacksamhet när de väl hade möjlighet.
Idag vill vi låtsas om att det bara är mat som dyker upp på bordet.
Detta är ju inte ens förskonat köttätarna, också vi vegetarianer kan ju få spel om det skulle ha varit en mask i vårat äpple, hu vad hemskt!

Dagens i-landsproblem!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1326776.ab

Köpstopp - en liberal idé, inget vänsterspöke!

Imorgon är det Köpfria Dagen/Buy Nothing Day, (BND) och jag tänker självklart delta!

Över bloggsfären försöker liberala högerbloggar måla ut BND som ett vänsterspöke.
Jag håller inte alls med!

Ökad handel skapar ökat välstånd - men det är paradoxalt nog också däri problemet ligger!

Vårt välstånd är nämligen beroende av en mycket hög, ekologiskt ohållbar konsumtionsnivå, om jag inte missminner mig består USA:s BNP till ca 70% av konsumtion. Om vi slutar konsumera på denna höga nivå riskerar världsekonomin att ta rejält med stryk - Om vi fortsätter konsumera på samma sätt som idag riskerar våra ekosystem att kollapsa och vi kan glömma framtida välfärd.

För vad händer med världsekonomin när människor inte längre har samma möjligheter att konsumera som idag? När oljan är slut och vi inte längre kan producera, transportera och därmed konsumera varor i samma omfattning som idag? Vad gör vi då? Därför är BND en nyttig dag av eftertanke. Att tänka över vilka val vi gör och vilka vi inte behöver göra?

Buy Nothing Day är ingen vänsterrörelse! Jag är själv INTE vänster, men tänker ändå delta.
Det är en manifestation som visar på konsumenternas makt, för nog tror väl även liberaler på konsumenternas makt? Nog anser väl liberaler att en fungerande marknad bygger på att konsumenterna gör kloka val och väljer de för dem bäst anpassade produkterna?
Nog förtjänar väl då konsumenterna respekt?

Precis som den religiöse använder fastan som en tid för eftertanke och tacksamhet anser jag att det är sunt att använda BND som en tid för eftertanke och tacksamhet inför att vi trots allt har möjligheten att själva välja vad vi vill konsumera och därmed påverka företagens produktion.

Precis som vi i de demokratiska valen påminner de politiska partierna om att de är våra folkvalda representanter så kan vi genom BND en gång varje år påminna företagen om att vi är deras konsumenter och därmed också uppdragsgivare.
Precis som politikerna tvingas ta våra åsikter på allvar för att få förnyat förtroende måste alltså företagen ta våra konsumtionsval på allvar för att kunna fortsätta sin verksamhet.
Och precis som inför valen bör vi fundera över vilka varor vi vill ge fortsatt förtroende och vilka som vi kanske helst borde klara oss utan. För är det inte så att vi i första hand shoppar för vår egen skull? Tänker vi verkligen över att vår upphörda konsumtion kan göra att folk tvingas gå från sina jobb? Om vi nu tänker på det, varför tänker vi då inte också på att vår konsumtion kan leda till att folk tvingas jobba under vidriga arbetsförhållanden och att den kan förstöra vår gemensamma miljö?

Att vi alla då gemensamt påminner företagen om att det är vi som bestämmer vad vi vill köpa och därmed vad som blir lönsamt för dem att producera - inte de som bestämmer vad vi vill köpa! Det tycker jag bara är sunt!

Om vi alla tar oss denna dag varje år till att tänka över vad vi konsumerar? Varför? Av vilka köper vi det? Hur producerar de det? Kunde vi välja alternativ som var bättre än dem vi väljer idag även om de kanske skulle kosta lite mer? Jag tycker att det tål att tänkas på!

http://www.aftonbladet.se/debatt/article1321491.ab

Svenskt Näringsliv gråter ut i Aftonbladet. Notera att Arnegård Hansen inte nämner hur vår konsumtion ska främja nya tekniska innovationer när hon och hennes lobbyorganisationer i själva verket hellre ser en kortsiktigt lönsam ekonomi byggd på fossila bränslen. Var är Svenskt Näringslivs ansvar i miljöfrågan? Hur räddar vi världen genom att överkonsumera kortsiktigt? Vad blir konsekvenserna för oss alla när de ändliga naturresurserna är slut?

Måste alla yrken ha Universitetsexamen?

Nog för att utbildning är något positivt, men våra folkvalda bör bestämma sig för vad det vill med sin högre utbildning. För detta är inte främst en fråga om äldrevården, utan en fråga om et utbildningssystems misslyckande!

Det är studenterna som tar hela risken inklusive inte allt för förmånliga mångåriga studielån och idag är inte längre högre studier en garant för högre lön som betalar av lånen. Om alla samhällsmedborgare ska ha mångåriga högskole/universitetsstudier så bör staten ta sitt ansvar och förse studenterna med värdiga studievillkor. För i ärlighetens namn - varför gå en mångårig utbildning inom vård när lönen och arbetsvillkoren är så dåliga som de är?

Att få vill läsa omvårdnad på gymnasiet är inte heller särskilt underligt.
Eftersom utbildningen leder till en dålig akademisk kompetens som i praktiken diskvalificerar till högre akademiska studier - skulle man någon gång i livet ångra sig - så väljer säkert många ungdomar istället att vikariera i äldrevården och plugga ett "säkrare" gymnasieprogram eftersom de vet att de ändå kan få jobb i vården längre fram. Att Alliansen dessutom vill försämra möjligheterna till vuxenutbildning är ingenting som gynnar dem som faktiskt valt att studera på omvårdnadsprogrammet då det blir svårare för dem att läsa in högskolekompetens i vuxen ålder om de skulle ångra sig.

Maria Larssons förslag om formell validering av kunskap är dock alldeles utmärkt! Jag anser personligen att det borde vara lättare att "tenta av" kurser och därigenom bevisa att man besitter kunskapen som efterfrågas. Idag präglas högskolan fortfarande av en slags lutheransk jantementalitet där studenterna helst ska sitta och lyssna på undervisningen även om de redan besitter kunskapen. Detta skulle i sin tur tvinga upp kraven och värdet på universitetsexamen eftersom kurser som folk lätt kan tenta av devalveras och därmed måste se över sina kunskapskrav för att besitta något värde.

Andra skrämmande exempel på dålig utbildningspolitik är socialdemokraternas vision om en högskola för alla. Det viktiga är att alla har lika möjligheter att studer och utbilda sig till vad de vill - inte att alla kan utbilda sig till vad de vill samtidigt var de vill i landet!
Folkpartiets förslag om flitbonus för dem som direkt tar examen är i praktiken också vansinne. Hur många av mina gamla gymnasiepolare gör idag vad de en gång började plugga? Många började plugga teknik - många slutade istället som läkare. Innebär detta att samhället ska straffa dem för att de tog sig tiden att tänka till ordentligt över vad de verkligen ville?

Men med tanke på hur såväl regering som opposition bedriver utbildningspolitiken så väntar jag med spänning på min Kandidatexamen i Brevbäring med vidareutbildning på Mastersnivå i Posthantering - inriktning villaförort.
Eller kanske en kompetenshöjdande sommarkurs i Reklamtidningsutdelning och en kvällskurs i Kundservice i fastfoodbranschen? Inom ett decennium är det säkert verklighet någonstans i Sverige...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=718152

Bröderna Hårdrock tumlar runt i urin

image32


Det svenska black metal-bandet Nifelheim jämförde nyligen sitt fjärde album med känslan av att tumla runt i en "tsunami av urin utan att kunna klamra sig fast vid något annat än en styckad nunnas kropp och slungas upp på en strand täckt med avföring där det spelas Iron Maiden i baren och spriten är gratis".

Tyrant och Hellbutcher - eller Bröderna Hårdrock och deras band Nifelheim - världens hårdaste band - blev en gång i tiden framröstade som ett av tidernas sämst klädda hårdrocksband, inte minst med tanke på deras opraktiskt stora, långa nitar.

Visst är de töntiga, visst är de nördiga, men kan man annat än älska Hårdrockstvillingarna som viger sitt liv åt sin stora passion och går in för den fullt ut? Egentligen uppbär ju deras tidigare skivor högre kultstatus, men nog är det så att man överväger att köpa deras senaste! Även om man minns dem som sågade med fotknölarna så har de nu fått ett välförtjänt erkännande av etablissemanget och en trea av DN på sin senaste platta.

Eller som de själva säger:
De behöver ju inte va såhär Black Metal eller nåt bara man vet att det e äkta, genuint.
Man vet ifall dom vet att man vet att det inte e några kåsörer som bara, du vet, försöker hänga på någon trend eller något annat löjligt.
Antingen vet man eller så vet man det inte!
Det syns väldigt väl.
Dom som e e dom som e det och sen dom som inte fattar nåt de gör inget det heller
Det syns och hörs. Vi nämner inga namn.

Nu vet DN också!

http://www.youtube.com/watch?v=ShQYynwukmU

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=717496

Silly Season

Så har då äntligen England missat EM! Och med tanke på att det är över 40 år sedan de vann sin enda VM-titel och ungefär lika många år sedan de senast besegrade Sverige finns väl ingen anledning att vara förvånad? Nu får de dessutom sämre ranking och kan räkna med ännu tuffare kval i framtiden. Många säger att EM är svårare än VM och med tanke på de kvalificierade lagen så håller jag helt med! Vad sägs om Holland, Sverige, Tyskland, Frankrike? Någon drömlottning är svår att se. I Grupp 1 är Holland naturligtvis mardrömsmotståndaren. Grekland är långtifrån samma form som de var när de vann EM senast, men ändå inte roliga att möta. Schweiz ska man inte underskatta. De spelar ganska "svenskt" defensivt och har i Frei en farlig målskytt och är därför en svårbesegrad motståndare. Österrike torde bli drömlottningen från denna gruppen. I Grupp 3 är inget av lagen särskilt roligt att möta. Tyskland är i hysterisk form och jag håller dem som en av favoriterna till att ta hem turneringen. Spanien har efter den dåliga inledningen på kvalet nu visat med all tydlighet vilken klasskillnad det är mellan dem och Sverige, och det ska mer till än ett fungerande försvar, en stabil Isaksson och en Zlatan i sitt livs form för att besegra dem. Det som skulle tala för är att Spanien alltid underpresterar i turneringarna. De flesta önskar sig nog Rumänien, men de har gjort ett mycket imponerande kval och är en nation på frammarch igen så jag tror inte alls att de blir någon rolig överraskning för Sverige. Vi är sannolikt bättre mot lag som vi känner väl och kan slita i 90 minuter mot. Portugal håller jag nog ändå som drömmotståndare. De har förvisso Ronaldo och många andra bra spelare, men de känns ändå som dem som Sverige åtminstone kan ha en god chans att kryssa mot. I Grupp 4 Frankrike är inte lika starka som på 90-talet, men har likväl en stor potential i laget och kan mycket väl överraska, inte minst med tanke på deras starka VM. Ryssland har en demontränare i Guus Hiddink och fadäsen i Israel till trots tror jag att de kan gå långt i denna turneringen eftersom de har en större potential än vad många naiva västerlänningar inser. Polen skulle också bli helt livsfarliga! De har gjort ett imponerande kval och är verkligen på gång. Jag tror faktiskt att de kan skrälla och ta sig minst till semifinal. Turkiet skulle jag hålla som favorit. Det är en sak att möta dem inför fanatisk hemmapublik i Istanbul. En helt annan sak att möta dem i Alperna. De hade ett dåligt kval och blev sånär snuvade på EM-platsen av Norge. De har inte samma individuella stjärnor som under VM 2002 och Sverige ska kunna slå dem om vi får ordning på vårat eget spel. Tyvärr ser inte mycket ljust ut för Sverige inför EM, att ens nå en kvartsfinalplats igen vore en bragd nog och tanken på att Zlatan ska spela hem turneringen åt oss är önsketänkande. Men bara att Linderoth och Elmander är med igen skulle stärka laget mycket. Isaksson behöver speltid, men är ändå givet förstaval. Backlinjen är ett problem, men Mellberg och Edman utgör åtminstone en god grund. Källström är, målet till trots, fortfarande inte jämn nog i landslaget och är klumpigare än i Lyon. Jag har alltid föredragit Alex före Chippen. Alex är gammal, men har rutinen, slår bra passningar och gör få misstag. Sanningen är nog tyvärr att ingen av dem är bra nog i Juli. Anfallssidan är god, Allbäck visar återigen att han är en målskytt av klass. Tycker dock att Rosenberg ska petas till förmån för Marcus Berg. Rosenberg har fått många chanser i landslaget, men har sällan gjort särskilt mycket av dem när det väl gäller. Således: Österrike, Sverige, Portugal, Turkiet. Jag håller tummarna!

Ständigt detta Pensionshyckleri!

DN rapporterar om de bästa PPM-sajterna idag. Det är i sig mycket bra att de följer upp detta. Jag följer själv flera sajter och har med fördel tagit råd av bl.a. Twoship i mitt eget PPM-sparande. Däremot inkluderar jag aldrig fonder som är uppenbart oetiska i mitt sparande, t.ex. Kina eller Rysslandsfonder.

Vad jag dock saknar är den kritiska granskningen av de fonder som går bäst. Ofta är det fonder i Ryssland och Kina som är förkastliga ur ett miljömässigt eller etiskt perspektiv. Det är ganska enkelt att hålla sig uppdaterad om vilka fonder som har med skurkbolag eftersom det står angivet på många ekonomisajter vad fonderna innehåller. Det är också ganska enkelt att hålla sig uppdaterad om vilka mindre berömvärda verksamheter företagen tjänar pengar på. Sedan är det förstås upp till var och en att själv ta ansvar för var man har sina pengar och vad man anser vara etiskt, men spring inte med röd tröja för Burma om ni sparar i fonder som stödjer regimen där!

Jag har skrivit om det förut och tänker fortsätta tills jag ser en ändring i journalistiken: skriv gärna om tillväxtfonderna, men upplys också om vad de faktiskt tjänar pengar på och varför de är så billiga. Det är inte särskilt underligt att underbetalda arbeter i miljömässigt vidriga industrier genererar bättre tillväxt, men hur hållbar och önskvärd är den tillväxten. Jag hoppas att DN ändrar sig och åtminstone kan vara såpass objektiva i fortsättningen att de nämner att det finns etiska problem förknippade med vissa tillväxtfonder.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=714537

Metro Hycklar

Metro Göteborg gör idag en stor grej av Klimatkrisen och skriver flera sidor om hur vi medborgare har ett eget moraliskt ansvar att agera nu före dem som inte har modet.

Uppenbarligen hör Metro till den senare kategorin själva då de i samma tidning har ett stort dubbeluppslag om resor till Thailand.

Visst är det positivt att Metro skriver om klimatet, men lev som ni lär och gör t.ex. som DN Resor som anger klimateffekten av resorna de tipsar om.

***

Hela 10% av Sveriges totala utsläpp står turismen för, vilket är dubbelt så mycket som den globala turismen.
Glorian faller på sne hos tidigare så hyllade Lottie Knutsson när hon säger:

"Det är inte branschen som tvingar kunderna att resa längre och längre bort. Efterfrågan styr helt och hållet."

Visst är det efterfrågan som styr, men vilka skapar efterfrågan och ligger på för att måla upp bilden av att man hellre bör semestra i Thailand än svenska kusten? Jo det är Resebyråerna och medias reseprogram/resesidor. Och där har både Lottie Knutsson, Metro och de andra i resebranchen ett ansvar för att måla upp en mer objektiv bild av turismen där vi konsumenter får reda på vad vårat resande faktiskt kostar klimatet. Om fler förstod det skulle nog fler hellre stanna hemma.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1220598.ab

Lågt Aftonbladet!

Aftonbladet gör en stor grej av att nya Jämo Bergström får lägre lön än Borgström fick. Jag tycker att detta är fullt naturligt då Borgström under sin långa period som Jämo succesivt har fått höjt sin lön och Bergström bara är vikarierande myndighetschef. Men läser man vad det verkligen handlar om så framstår Aftonbladets artikel bara som patetiskt sensationsjournalistik...


Det här är lika löjligt som att jämföra varför en person som varit fast anställd i 7 år med en person som bara är nyanställd vikarie på vilket annat jobb som helst, för det är precis det det handlar om!

Visst finns det vissa ojämliheter i samhället vad gäller löneutveckling fördelat mellan könen, men Aftonbladet brukar tyvärr vara skrämmande dåliga på att rapportera dem.

Ett annat skräckexempel är den årligen återkommande "Kvinnor tjänar 80% av männens lön", där kvinnliga undersköterskor jämförs med manliga Professorer. Visst är det relevant att veta varför vissa kvinnodominerade yrken får lägre lön än vissa mansdominerade yrken, men det är framförallt en jobb- och klassfråga - inte en könsfråga. 


"Bara vikarierande myndighetschef"

Enligt honom finns det framför allt två skäl till Bergströms lägre lön:
Hon är bara vikarierande myndighetschef.
Claes Borgström gick in på en lägre lön och fick sedan flera löneförhöjningar under sina år som Jämo.
Anne-Marie Bergström säger till aftonbladet.se att hon inte är kritisk till sin lägre lön:
"Jag tycker inte att man kan jämföra min ingångslön med Claes Borgströms slutlön. Han har ju jobbat i sju år som Jämo och då fått upp lönen under tiden."

http://www.aftonbladet.se/kvinna/article1203898.ab

Ser att DN tyvärr faller i samma fälla... Men de har åtminstone en ordentlig och objektiv förklaring.


Patetiskt Fotbollsgalan!

Nog för att jag har all respekt för Jose Mourinho, men jag vill se honom på fotbollsplanen. Vad han har med svensk fotboll att göra har jag svårt att se?

Flygbiljett och hotell är bokade. Det rör sig om en ansenlig summa pengar för förstaklass biljett på flyget. Det är nånting vi inte skulle göra om vi inte kände att det här var så gott som klart i alla fall.

TV4 lägger uppenbarligen stora pengar på att flyga hit Mourinho, för han kommer väl knappast hit för att han brinner för den svenska fotbollen, eller finner Allsvenskan vara en liga av internationell klass?
Och i dessa klimathotstider så finns det väl vettigare saker att lägga pengarna på än att flyga hit någon som inte har någon som helst anknytning till Sverige. Eller kanske imponerades han av Hedmans insats som fjärdekeeper?

TV4 har uppenbarligen för avsikt att undvika att galan än en gång ska bli en kalkon, men detta understryker tyvärr bara hur patetisk galan egentligen är!

http://www.expressen.se/sport/fotboll/1.917338/jose-mourinho-kommer-till-fotbollsgalan

...och hur ska vi ta oss dit?

Att den här debattartikeln skulle framstå som något annat än utopiskt är tyvärr föga troligt innan Marcopoulos besvarar frågan: och med vilket bränsle ska vi åka dit?

Att vi står inför en omställning från fossila bränslen till hållbara energiformer kan man inte blunda för.
Redan idag har antalet bemannade månexpeditioner minskat kraftigt eftersom de helt enkelt är så fruktansvärt kostsamma och resurskrävande i proportion till vad de faktiskt ger.
Visst kommer det att finnas fossila bränslen som räcker till Mars även 2057 - men kommer de verkligen räcka till att göra det långsiktigt kommersiellt lönsamt att bedriva kolonisation och exploatering av Mars, eller för den delen Månen? Jag betvivlar.

Det viktigaste och mest fundamentala frågan lämnas fortfarande obesvarad: ...och hur ska vi ta oss dit?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article1183311.ab

Tutankhamuns Förbannelse

Många kommentarer har inkommit efter mitt förra inlägg. Här följer en troende Egyptologs tankar kring publiceringen av bilder med Tutankhamun som mumie i DN och Svd.

"Firstly, I condemn you because of your work related to Tutankhamun (He is our everything).You are a ignoble person.Because , you insult value of humanity. Tutankhamun is living image of God(Amun) and is honour of all humanity.You suppose that insulting Tutankhamun and go down in his value.No No No, you are mistaken.Your this behaviour rising our Tuthankhamun love.And there is a meaningful speech in our country.The dogs like you always bark when they see a worth ( at the same time , like Tutankhamun is the the biggest value for all humantiy).Certainl , you will die a day. I hope, You change your beliefs about islam and Tutankhamun.All in all , your right is anything. Because , you are worthless person...."

Om ni inte förstod allvaret i mitt förra inlägg uppmanar jag er att läsa det en gång till så kanske det klarnar!

DN Svd


För troende är det en kränkning av något heligt

Tidningsredaktörer bör nog betänka sitt etiska ansvar.

Beslutet att publicera Tuthankhamun som mumie har inget budskap, målet är bara att väcka uppseende.

Sveriges och Uppsalas egyptologer är redan en diskriminerad minoritet som utsätts för allvarliga hatbrott som vandalism och misshandel. Att bli förolämpad eller misstänkligjord är en del av vardagen för många egyptologer. Under dessa förhållanden anser jag och många egyptologer med mig att det är oetiskt att publicera eller sprida bilder vilka ytterligare spär på egyptofobin och misstänkliggör egyptologer. De som drabbas är "Nasser" som tar hand om våra gamla, "Ahmad" som kör taxi och "Leila" som pluggar till egyptolog vid Uppsala universitet.

Sverige tillhör nu de länder där man via media tillåts att förolämpa sina invånares och utländska medborgares religiösa övertygelse.

DN Svd

Apokalypsen

Det är inte ofta som det står något av värde i Expressen, men det händer.
Man får hoppas att deras ledarredaktion också har läst Boyle's artikel.

Vi lever i en sorts guldfiskskål och har förgiftat vattnet.

här finns inga tankar på en uthållig livsstil eller om begränsad tillväxt - tillväxt är ju själva stöttepelaren för den kapitalism som håller oss andra med varor och andra livsnödvändigheter.
Kapitalismen i sin nuvarande version förutsätter oändliga resurser och ett oändligt antal konsumenter. Detta måste kraschlanda förr eller senare eftersom allt vi är beroende av för att kunna leva - mat, vatten, luft - finns i begränsad mängd, på väg att försvinna under loppet av en människas livstid.


http://www.expressen.se/kultur/1.899559/apokalypsen

Nordea lurar er!

15% på två år med 2% ränte garanti. Låter det lockande?

Med tanke på att Riksbankens styrränta just nu ligger på 4% så innebär 2% sparränta bara att man ungefär går jämt upp med penningvärdesminskningen till inflationen.

Visst låter 15% lockande, men upplägget är ungefär detsamma som för en Aktieindexobligation med avkastningsgaranti. I praktiken "betalar" kontoinnehavarna alltså över 1% i förlorad sparränta jämfört med andra seriösa sparalternativ till Nordea för att bekosta möjligheten att få "bonusräntan". Denna ränteskillnad går naturligtvis rakt in som ren vinst för Nordea om de slipper betala ut bonusräntan.
Med tanke på att en lågkonjuktur sannolikt lurar runt hörnet efter flera års börsuppgång behöver den som är någorlunda bevandrad i grundläggande Ekonomisk Teori inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att inse att sannolikheten är avsevärt mycket större att aktiekurserna är något lägre värderade vid mätdatumet om 2 år. Eftersom pengarna dessutom låses i 2 år så fungerar Nordeas nya konto i princip som de vanliga obligationerna som bankerna utfärdar. Minimiinsättningen på 10000 kr motsvarar också vad som brukar krävas för att köpa en standardobligation. I ett försök att vinna fler sparare har man dock istället valt att kalla det för sparkonto, vilket klingar bättre och låter trovärdigare och tryggare trots att det i princip är samma produkt. 

Om man nu är villig att ta lite risk för kunna att få 15% extra på två år kan man lika gärna köpa Nordeas aktie istället. Courtaget vid aktiehandeln motsvarar högst den uteblivna räntan jämfört med vettigare sparkonton med skälig sparränta. Om aktien går upp får man även här del av uppgången, och då kan den dessutom bli bättre än 15%. Dessutom får den som äger aktien direkt en direktavkastning som ensam är högre än grundräntan på Nordeas konto. Just nu är direktavkastningen på Nordeaaktien ca 4%, alltså dubbelt så hög som grundräntan på deras nya sparkonto!

Den som tror sig vara en skicklig nog spekulant tjänar oftast bäst på att klara sig själv och lita på sitt sunda förnuft. Det finns alltid en hake i alla sådana här "ät hela kakan och ha den kvar"-alternativ, och bankerna gör alltid sitt bästa för att dölja den väl!

Jag blir så rysligt trött på alla sådana här lotterialternativ som försöker vilseleda spararna, med bankerna själva som de stora vinnarna på. Själv har jag mina sparpengar på Orust Sparbank. Där får man en ränta som motsvarar Riksbankens Styrränta (4%) utan att några konstiga regler tillkommer. Kort sagt ett gammalt hederligt bankkonto med god sparränta.

Jag skulle vilja se den storbank som vågar ta efter och erbjuda goda villkor utan onödiga avgifter, den kommer säkerligen att bli en vinnare på lång sikt!


Guldet har kommit hem!!!

image31

RSS 2.0