För troende är det en kränkning av något heligt

Tidningsredaktörer bör nog betänka sitt etiska ansvar.

Beslutet att publicera Tuthankhamun som mumie har inget budskap, målet är bara att väcka uppseende.

Sveriges och Uppsalas egyptologer är redan en diskriminerad minoritet som utsätts för allvarliga hatbrott som vandalism och misshandel. Att bli förolämpad eller misstänkligjord är en del av vardagen för många egyptologer. Under dessa förhållanden anser jag och många egyptologer med mig att det är oetiskt att publicera eller sprida bilder vilka ytterligare spär på egyptofobin och misstänkliggör egyptologer. De som drabbas är "Nasser" som tar hand om våra gamla, "Ahmad" som kör taxi och "Leila" som pluggar till egyptolog vid Uppsala universitet.

Sverige tillhör nu de länder där man via media tillåts att förolämpa sina invånares och utländska medborgares religiösa övertygelse.

DN Svd

Kommentarer
Postat av: putte

När blev troende och egyptlog samma sak...? och när blev det tidningarnas "fel" att Tuthankamon ska kunna beskådas av gemene man? Finns det inte bilder på Tuthankamon i tusentals historieböcker redan?
Och varför skulle nysvenskar (antar att du menar det med Nasser och Ahmad) drabbas av hatbrott för att ett par bilder publiceras?
Och diskriminerade egyptologer... kom igen

2007-11-05 @ 13:02:54
Postat av: Eva

Hmmm...egentligen borde man inte svara på ovanstående blog eftersom det är ett väldigt oredigt och förvirrat inlägg, men ändå...
...varför skulle folk från Egypten känna sig kränkta av att vi visar intresse för deras historia (som också är en del av den västliga kulturen) och de gamla egyptiernas högt utvecklade konst i att mumifiera sina faraoner?
Vad säger kineserna om att de visar upp sina mumier från Handynastin? De flesta av dem vallfärdar dit själva för att ta sig en titt.
Du får inte heller glömma att vi här i Sverige ställer ut skelett och torvlik från sten/järn/bronsålder. Vad säger vi alla Svensson om det? Inte så mycket skulle jag tro.
Det som däremot kan anses oetiskt är att vi här i väst (OCH i Uppsala) sitter och håller på hela eller delar av mumier från Egypten bara för att vi ska kunna få leka hink och spade med dem...låt dem istället gå tillbaka till Egypten så får folket där bestämma vad som är etiskt eller inte...det ska inte "diskriminerade" egyptologer i Uppsala göra.

2007-11-05 @ 15:35:00
Postat av: Bob Dole

"För troende är det en kränkning av något heligt"

trör knappast at du hittar någon som trör i GudKung Tut idag, vilken tur ! tänk annars hur kränkt dem skulle har varit

2007-11-05 @ 21:57:46
Postat av: Evaviola

Men oj vad förvirrat ditt inlägg är....

2007-11-06 @ 23:59:58
Postat av: Tharand

Visst finns det de som tror. Kan vi ta ifrån dem rätten att tro på Tutankhamun? Har inte de samma rätt att känna sig kränkta som andra troende?
Att det redan finns gamla bilder hindrar inte att troende känner sig kränkta när nya bilder publiceras som river upp de gamla såren.

Här följer en kränkt troendes kommentar:

http://tharand.blogg.se/1194439143_en_egyptologs_frdmman.html

2007-11-07 @ 13:46:57
URL: http://tharand.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0