Festivalsommar

DN listar 100 festivaler att besöka i sommar.

Jag tittar igenom listan och konstaterar snabbt att den klassiska musiken bjuder på få överraskningar i sommar. Några guldkorn finns förstås, men lika många årligen återkommande "kompisfestivaler".

Zakhar BronPiteå ligger förvisso långt bort, men visst är det lite frestande att se Mannen, Myten, Legenden spela på riktigt... Nyblivne Professorn Ole Edvard Antonsen hade också varit roligt att höra live. Hans tolkning av trumpetsolostämman i Sjostakovitj Pianokonsert Nr 1 hör till en av mina favoriter.

Ironiskt nog infaller i vanlig ordning en av sommarens viktigaste kulturella händelser med en av sommarens viktigaste antikulturella händelser... Båstad Kammarmusikfestival bjuder i år på brass, med Håkan Hardenberger som dragplåster. Bara någon vecka senare kommer sveriges antikulturella bratelit att spruta dyr champange på varandra i just Båstad. Världen är ironisk ibland...

Lyckå Kammarmusikfestival i Blekinge bjuder på Barbara Hendricks i år!
Mitt starkaste minne av henne var när hon sjöng Grieg åkandes båt i den norska sommarnatten inför några tusen åskådare.

Stenungsund bjuder i år på västsvenska musiker med Trio Poseiden i spetsen.

Staffan ScheiaGotland Kammarmusikfestival har i vanlig ordning den evige organisatören Staffan Scheia som ledare och tar i vanlig ordning dit idel kända namn. Mest glädjande är att Staffan Mårtensson spelar i årets Staffan M?rtenssonupplaga av festivalen; hans tolkning av Fernströms Klarinettkonsert är en riktig pärla!


Saxå bjuder på de vanliga gamla lirarna...

Bland uppstickarna måste Koster Kammarmusikfestival nämnas!
För tredje gången arrangeras i sommar denna festival av och för unga musiker.
Det är roligt att det även finns festivaler där även de unga musikerna får chansen och inte bara de etablerade marknadsnamnen och deras kompisar syns och hörs!

Sandviken bjuder på ett spännande program. Man vågar satsa på det unga stjärnskottet Andreas Brantelid - en skandal att hans seger i den stora Europatävlingen för unga musiker knappt nämndes alls i media, men nu har han äntligen börjat få välförtjänt uppmärksamhet. Roligt också att Kodalykvartetten återkommer i år igen.

Leif Ove AndsnesAnnars borde man kanske bege sig utomlands för att få höra stora namn.
Risør Kammermusikkfest bjuder i sommar på idel namn på hög internationella nivå, såsom Leif Ove Andsnes, Lars Anders Tomter, Janine Jensen, Julian Rachlin, Andreas Brantelid, Ulf Wallin och Thorleif Thedeen

Och Kuhmu Kammarmusikfestival bjuder på idel stora namn, bl.a. Nobuko Imai, Frans Helmersson och Vladimir Mendelssohn.
Valery Gergiev
Östersjöfestivalen med Gergiev och Esa-Pekka är dock årets höjdpunkt!
Här visar den klassiska musiken varför man är överlägsen ESC-tramset när det gäller internationell integration och samförstånd! Nordiska och östeuropeiska musiker kan musicera i samförstånd utan att beskylla varandra för smygrasistiskt nonsens!

Hoppas att tidsskriften OPUS ger en mer heltäckande lista över de små festivalerna än vad DN Kultur gjorde...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=650527

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0