Måste alla yrken ha Universitetsexamen?

Nog för att utbildning är något positivt, men våra folkvalda bör bestämma sig för vad det vill med sin högre utbildning. För detta är inte främst en fråga om äldrevården, utan en fråga om et utbildningssystems misslyckande!

Det är studenterna som tar hela risken inklusive inte allt för förmånliga mångåriga studielån och idag är inte längre högre studier en garant för högre lön som betalar av lånen. Om alla samhällsmedborgare ska ha mångåriga högskole/universitetsstudier så bör staten ta sitt ansvar och förse studenterna med värdiga studievillkor. För i ärlighetens namn - varför gå en mångårig utbildning inom vård när lönen och arbetsvillkoren är så dåliga som de är?

Att få vill läsa omvårdnad på gymnasiet är inte heller särskilt underligt.
Eftersom utbildningen leder till en dålig akademisk kompetens som i praktiken diskvalificerar till högre akademiska studier - skulle man någon gång i livet ångra sig - så väljer säkert många ungdomar istället att vikariera i äldrevården och plugga ett "säkrare" gymnasieprogram eftersom de vet att de ändå kan få jobb i vården längre fram. Att Alliansen dessutom vill försämra möjligheterna till vuxenutbildning är ingenting som gynnar dem som faktiskt valt att studera på omvårdnadsprogrammet då det blir svårare för dem att läsa in högskolekompetens i vuxen ålder om de skulle ångra sig.

Maria Larssons förslag om formell validering av kunskap är dock alldeles utmärkt! Jag anser personligen att det borde vara lättare att "tenta av" kurser och därigenom bevisa att man besitter kunskapen som efterfrågas. Idag präglas högskolan fortfarande av en slags lutheransk jantementalitet där studenterna helst ska sitta och lyssna på undervisningen även om de redan besitter kunskapen. Detta skulle i sin tur tvinga upp kraven och värdet på universitetsexamen eftersom kurser som folk lätt kan tenta av devalveras och därmed måste se över sina kunskapskrav för att besitta något värde.

Andra skrämmande exempel på dålig utbildningspolitik är socialdemokraternas vision om en högskola för alla. Det viktiga är att alla har lika möjligheter att studer och utbilda sig till vad de vill - inte att alla kan utbilda sig till vad de vill samtidigt var de vill i landet!
Folkpartiets förslag om flitbonus för dem som direkt tar examen är i praktiken också vansinne. Hur många av mina gamla gymnasiepolare gör idag vad de en gång började plugga? Många började plugga teknik - många slutade istället som läkare. Innebär detta att samhället ska straffa dem för att de tog sig tiden att tänka till ordentligt över vad de verkligen ville?

Men med tanke på hur såväl regering som opposition bedriver utbildningspolitiken så väntar jag med spänning på min Kandidatexamen i Brevbäring med vidareutbildning på Mastersnivå i Posthantering - inriktning villaförort.
Eller kanske en kompetenshöjdande sommarkurs i Reklamtidningsutdelning och en kvällskurs i Kundservice i fastfoodbranschen? Inom ett decennium är det säkert verklighet någonstans i Sverige...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=718152

Kommentarer
Postat av: Anonym

nej det måste man inte.

2007-11-23 @ 20:10:32
URL: http://sjukdom.blogg.se
Postat av: Patricia Klinteberg

Jag behöver julklappstips! Något som kostar 50 kr, som passar åldersgruppen 14-60 år. Ska vara något roligt, eller liknande.

Har du några förslag får du jättegärna lämna dem till mig!

Kram. ♥

2007-11-23 @ 20:10:45
URL: http://classiiic.blogg.se
Postat av: ebba

Vad gillar du kostymkitet från H&M? Kolla gärna in i min blogg! :)

2007-11-23 @ 20:18:27
URL: http://www.omebba.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0