...och hur ska vi ta oss dit?

Att den här debattartikeln skulle framstå som något annat än utopiskt är tyvärr föga troligt innan Marcopoulos besvarar frågan: och med vilket bränsle ska vi åka dit?

Att vi står inför en omställning från fossila bränslen till hållbara energiformer kan man inte blunda för.
Redan idag har antalet bemannade månexpeditioner minskat kraftigt eftersom de helt enkelt är så fruktansvärt kostsamma och resurskrävande i proportion till vad de faktiskt ger.
Visst kommer det att finnas fossila bränslen som räcker till Mars även 2057 - men kommer de verkligen räcka till att göra det långsiktigt kommersiellt lönsamt att bedriva kolonisation och exploatering av Mars, eller för den delen Månen? Jag betvivlar.

Det viktigaste och mest fundamentala frågan lämnas fortfarande obesvarad: ...och hur ska vi ta oss dit?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article1183311.ab

Kommentarer
Postat av: fd rymdare

Scenariot i artikeln är 2057 och förmodligen finns det då minst 3 lovande "drivmedel" ena är kärnkraft (fisson), andra är fussionsreaktor och tredje är en antipartikelreaktor.

vet inte hur kunnig du är inom rymdteknikområdet men i dagsläget används inte fossila bränslen till att skicka upp raketer utan det vanligaste är flytande syre, väte och en gummiliknande massa som heter ammoniumperklorat och framställs industriellt

har själv gått på rymdgymnaiet i kiruna och är väl insatt i hur rymdfart fungerar

och vem vet kanske finns det andra sätt att färdas mellan planeter år 2057

2007-11-07 @ 19:09:56
Postat av: Rikard

Hej går på Rymdgymnasiet i Kiruna RT3. Kan inte förstå hur du kan tvivla på våran teknik inom rymden idag? Tror du att man 1920 trodde att man kunde gå på månen 37 år senare? Man hade just upfunnit flyplanet!!!! Kärnkraft är våran vän idag, med dess hjälp tar det bara 5 veckor till Mars med en hastighet av 21km/s. Tänk dig att mänskligheten har namn, kartor och metoder att hitta hem i våran galax vart än vi hamnar. Det du, det är inte Sci-Fi utan vetenskap. Fysik är våran vän till förståelse i universums oändliga tomhet. Kan du till exempel ställa dig fråga, om universum expanderar så måste det väl kunna expandera i något? allt vi känner till kan inte bara vara oändligt, tänk dig att universum finns är lika litet som ett sandkorn i ditt hus. Ganska mycket plats att expandera på va? Vem vet, universum kanske kan expandera i en all evighet, även om det mesta talar emot detta. Detta min vän är inte Sci-Fi utan verklighet. Den verklighet du rörd dig i varje dag...

2007-11-07 @ 20:55:46
Postat av: Jan

Hur går det med den kosmiska strålningen då? Enligt en artikel i Scientific American för 1-2 år sedan är detta ett verkligt hinder för interplanetära färder.Att genom kraftfält avskärma denna strålning lär kräva enorma energimängder.Förslaget i artikeln var att istället kontinuerligt reparera DNA...

2007-11-07 @ 21:43:49
Postat av: Tharand

Hej!

Kul att ni kommer med kritiska kommentarer!

Måste erkänna att jag inte är insatt i drivmedelsfrågan inom rymdteknik, så det är roligt att ni berikar min kunskap i området.
Tycker dock att ni bör ha en lite mer kritisk syn på kärnkraften. Uran är en ändlig resurs, farlig att framställa och även om den räcker längre än fossila bränslen, och så länge vi inte uppfinner fusionskraften så kommer den inte att räcka i oändlighet. Hur fungerar antipartikelreaktor? Där måste jag återigen erkänna att jag inte är särskilt insatt.

Ang. oändligheten så är det någonting som människan har svårt att både förstå och bevisa. All kunskap och vetenskap gäller bara tills dess att den blir falsifierad och ersätts av en ännu bättre teori så det vi tror oss veta idag kan i framtiden omkullkastas. Själv håller jag kaosteorin som främsta vän inom fysiken ;)

Kul att ni kommenterar och lycka till i framtiden, hoppas att ni är med och utvecklar fysiken och rymdtekniken!

2007-11-07 @ 22:05:36
URL: http://tharand.blogg.se
Postat av: Deleted

Antimaterimotor fungerar simpelt uttryckt att man tar en atom och en anti-atom (som är framtagen genom en partikelaccelerator, som den som finns i CERN. Läs Da vinci koden eller slå upp det på nätet) slår ihop dem och utnyttjar den explosion som skapas att driva skeppet framåt.

Och Uran må vara ändligt, men med tanke på hur mycket som används så lär det väl inte ta slut på flera hundra, kanske tusen år.

Jag ser fram emot att åka till mars. Kommer dock vara 70 år då, så jag får hoppas att jag är snuskigt rik och att medicinska forskningen har gjort att man kan leva friskt långt in till 125 år.

En sak som inte nämns i artikeln eller här är nanoteknologi vilket tillsammans med genforskning verkligen kommer att ändra vår vardag.

2007-11-09 @ 00:39:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0