Anna Politkovska

Det har nu gått ett år sedan mordet på Anna Politkovska.

Det är naturligtvis djupt tragiskt att Anna fick sätta livet till för att hon kämpade för en yttrandefrihet som i Sverige är mer självklar, och skrev flera kontroversiella artiklar om Tjetjenien.

Vad inte många i väst vet är dock att Anna bara är en i raden av alla de journalister i Ryssland som mördas systematiskt. Ändå är det bara Anna som blir uppmärksammad i väst.

Ryssarna frågar sig: varför bryr ni er bara om Anna, varför pratar ni inte om de andra? är det för att Anna granskade frågor som är viktiga för er västerlänningar?

Och nog tror jag att ryssarna har rätt i sin kritik. Yttrandefrihet och välutvecklad demokrati i sig är inget vi västerlänningar bryr oss särskilt mycket om. Efter kommunismens fall får ju vi, liksom Carl Bildt, vara med oligarkerna och stjäla rikedomarna från staten och folket genom våra Rysslandsfonder.

Nej, yttrandefrihet handlar det inte om. Tjetjenien är strategiskt viktigt för att Ryssland ska kunna bygga en pipeline med olja genom området. Men det är inte det enda skälet. Det handlar om oligarkernas (som, ofta i exil, tjänar pengar på det de stal av staten efter kommunismens fall) kamp mot Putins regim. Putin vill visa upp ett starkt, enat Ryssland för att stärka sin makt gentemot oligarkerna.
På samma sätt ställer vi på de landsförvisade Skurk-oligarkernas sida i mordet av Alexander Litvinenko.

Oligarkerna å sin sida vill fortfarande tjäna pengar. Vilka är intressantast för oss? Våra Rysslandsfonder tjänar inga pengar på att Putin kontrollerar för Ryssland fundamental verksamhet, vi tjänar istället pengar på etiskt tvivelaktiga bolag som stulits i kaoset som efterföljde Sovjets fall.

Det är vad hela konflikten handlar om. På yttrandefrihet och demokrati tjänar våra pensionspengar inga stora pengar vare sig i Ryssland, Kina eller Burma!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article905645.ab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0