Förnedrings-tv

Man kan förstås tycka att vuxna människor själva borde inse konsekvenserna av att ställa upp i den här typen av förnedrings-tv.

Problemet är emellertid att när deltagaren väl sitter i stolen och får en "obekväm" fråga (vilket Kanal 5 naturligtvis kommer göra allt som står i deras makt för att utsätta deltagaren för) - så finns ingen återvändo. Ingen utväg. Alla alternativ är dåliga.

1. Svara ärligt, och få det oönskade svaret bekräftat av detektorn?
2. Ljuga, men ändå få lögnen bekräftad av detektorn + missa chansen att vinna pengar?
3. Gå ur stolen - förvisso med mer heder i behåll för att man sätter en gräns för hur billigt man säljer sig till Kanal 5 - men likväl med allas misstankar om varför deltagaren inte ville svara på en så "enkel" fråga? Hade inte deltagaren något att dölja? Var deltagaren rädd för att "sanningen" skulle komma fram?

Tyvärr så ser jag bara en utväg - att inte ställa upp och inte titta på den här typen av program. För vill vi verkligen låta Kanal 5, Pontus Gårdinger och en lögndetektor vara urtolkare för vad som är "sanning" för oss? Vill vi verkligen låta dem projicera sin syn på etik och moral på oss? Är det inte i längden bättre att vuxna människor får lösa sina förtroendekonflikter själva utan en given förnedring i det offentliga vardagsrummet?

Kanske är det på sin plats att påminna om ett gammalt ordspråk: sanning är en tve-hövdad häst.

Aftonblaskan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0